• Øks - brukt til merking av fløtingstømmer i målings- og annammingsprosessen som foregikk langs vassdragene i overgangsfasen mellom vinter og vår, da tømmerstokkene etter måling formelt skiftet eier - fra skogeieren som hadde organisert hogst og framkjøring til sagbruk eller treforedlingsbedrift, som kjøpte tømmeret med sikte på videre bearbeiding til produkter som var salgbare på et større marked. 

Øksehodet (den smidde delen) er 15,8 centimeter høyt fra eggpartiet til nakken. Nakkedelen er 8,5 centimeter lang og 3,1 centimeter bred bakerst, drøyt 2,6 centimeter bred i fronten. Øksenakken er noe konvekst buet i lengderetningen. Bredden på «kjakene» som omgir skafthullet (også kalt «øyet» eller «vedarommet») avtar fra nakkesida mot buksida av skaftet. Bladdelen er om lag 5,5 centimeter bred. Nederst på den høyre sida her (sett i øksebrukerens perspektiv) er det utsmidd en cirka 2,8 centimeter høy «sko» med profilert, fasslipt egg. På høyre side av øksehodet, like under nakkepartiet, finner vi stempelet «O. ØSTMO  ELVERUM». Øksa er rusten.

Skaftet på denne øksa er cirka 62,4 centimeter langt og forholdsvis rett. Som økseskaft flest har det noenlunde ovalt tverrsnitt og er bredest i høyderetningen og smalest i bredderetningen i den fremre enden, ved skjeftestedet. Den fremre enden av skaftet er kilet med en trekile som skulle redusere faren for at øksa løsnet fra skaftet under merkingsarbeidet.

Litt generell informasjon om bruken av merkeøkser i skogbruket finnes under fanen «Opplysninger».
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Øks

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to